INVESTIŢIA SĂPTĂMÂNII

Oferta publică Romgaz - cea mai mare din istoria României

Oferta publică Romgaz - cea mai mare din istoria României -, prin care statul vrea să încaseze 410 milioane euro din vânzarea a 15% din Romgaz, a captat interesul investitorilor de retail, care au subscris 1.770% din acţiunile alocate. Subscrierea este în valoare de 1,1 miliarde euro, conform capital.ro, de 2,65 ori mai mult
decât toată oferta.
Ziua de joi a consemnat cel mai mare salt dintre toate zilele. Dacă la finele celei de-a şasea zi, rata de subscriere pe tranşa de retail era de 540%, de la o oră la alta aceasta urca fulminant.
Facilitățile de împrumut puse la dispoziție clienților de mai multe bănci locale, precum BCR, BRD sau Raiffeisen, au contribuit decisiv la explozia subscrierilor. Practic, doar joi, pe tranșa investitorilor de retail au fost subscrise 106,7 milioane acțiuni, în valoare de 3,4 miliarde lei, reprezentând 1.230% din acțiunile alocate! 
Joi, în jurul orei 21:00, rata de subscriere pe tranşa de retail ajunsese la 1.770%, fiind plasate ordine pentru 153,5 milioane acţiuni, în valoare de 4,912 miliarde lei (1,104 miliarde euro).
Şi asta în condiţiile în care la ora 13:00, ora oficială de închidere a ofertei, erau subscrise aproape 124 milioane acţiuni, 1.430%, în valoare de 3,97 miliarde lei.
Deși micilor investitori le sunt alocate doar 15% din acțiunile din ofertă, respectiv 8,672 milioane acțiuni, ei au plasat ordine de 2,65 ori mai mari decât întreaga ofertă, de 1,85 miliarde lei.
Cele mai multe acțiuni era subscrise din partea investitorilor care au plasat ordine mai mari de 10.000 acțiuni, mai exact, 122,52 milioane acțiuni, față de 30,98 milioane acțiuni din partea investitorilor cu ordine mai mici de 10.000 acțiuni.
Vineri dimineaţă se va afla care a fost interesul pe tranșa investitorilor instituționali, cărora le-au fost alocate 85% din acțiuni, 49,14 milioane acțiuni.
Investitorii mici care au subscris în primele trei zile ale ofertei, dar mai puțin de 10.000 acțiuni, vor primi un discount de 5%, iar cei care au subscris după acest termen vor beneficia de un discount de 3%.
Investitorii de retail vor primi o acțiune din 18 acțiuni subscrise. La finalul zilei de miercuri, nivelul subscrierilor pe tranșa investitorilor de retail a sărit brusc de la circa 400%, până la 540%. Erau subscrise peste 46,8 milioane acțiuni, din partea a peste 10.000 de investitori. Valoarea subscrierilor cumula 1,5 miliarde lei (337 milioane euro).

Topul asigurătorilor cu cel mai mult cash

Carpatica şi City Insurance sunt companiile de asigurări care dispuneau de cele mai mari volume de cash în vistieria proprie sau în conturile bancare în decembrie 2012, potrivit datelor statistice publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Numerarul deţinut de asigurătorii locali a urcat anul trecut cu aproximativ 50%, faţă de anul precedent şi s-au situat la 413 milioane de lei (93 mil.euro), potrivit ASF.
Deşi au accelerat puternic pe parcursul anului trecut, sumele blocate în casierie, dar şi economiile plaste pe termen scurt la instituţiile de credit au o pondere redusă (2%) în totalul activelor deţinute de asigurătorii din plan local.
Carpatica Asig, unul dintre puţinii jucători din piaţă cu capital românesc, avea la sfârşitul lui decembrie 2012 cea mai mare pondere a numerarului în totalul activelor, de circa 26%. Practic, asigurătorul deţine în vistieria proprie 79,6 milioane de lei din cele 312 milioane de lei, cât reprezentau activele companiei al finalul anului trecut. Chartis şi City Insurance se numără de asemenea printre asigurătorii cu disponibilităţi ridicate, ponderea cash-ului ridicându-se la 19%, respectiv 8% din valoarea activelor.
Volatilitatea pieţelor financiare şi aversiunea la risc au determinat o bună parte din companiile locale de asigurări să-şi limiteze prezenţa pe bursă şi pe pieţele de capital şi să adopte un comportament prudenţial, de expectativă cel puţin pe termen scurt, până când arena pieţelor financiare va deveni din nou atractivă.
Totodată, asigurătorii sunt forţaţi de normele legislative în vigoare să deţină rezerve de cash pentru a-şi menţine un nivel bun al indicilor de lichiditate.

Bani de la stat pentru "Femeia antreprenor"

Femeile care doresc să înceapă o afacere pot beneficia de sprijin de 10.000 de euro din partea statului, în cadrul programului "Femeia antreprenor", care va debuta la sfârşitul lunii iunie 2013, suma totală disponibilă fiind de 500.000 de lei, spune ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini.
Maria Grapini , a declarat, vineri, la o întâlnire cu mai mulţi oameni de afaceri din judeţul Hunedoara, cu autorităţile judeţene şi locale, că la sfârşitul lunii iunie se va înregistra o premieră în mediul de afaceri, femeile cu iniţiativă putându-se adresa pentru a obţine finanţare de 10.000 de euro din partea statului, pentru a începe o afacere.
Femeile interesate trebuie să depună un plan de afaceri, care va fi evaluat electronic, pentru a elimina subiectivismul, iar criteriile de vârstă nu mai contează.
"Femeile pot porni o afacere şi mai târziu. Sunt multe femei de 45 de ani, care nu găsesc de lucru şi sunt gata să pornescă propria afacere. Pentru că antreprenoriatul feminin este într-o rămânere în urmă, aş putea spune, faţă de potenţialul pe care-l avem, n-am mai pus limită de vârstă. Poate să-şi înceapă afacerea când doreşte. Important este să-şi facă un plan de afaceri şi va primi acei 10.000 de euro, exact ca tinerii debutanţi", a declarat ministrul Maria Grapini.
Potrivit acesteia, planul de afaceri va fi evaluat după mai multe criterii, în baza unui model stabilit pe calculator şi nu se va mai ţine cont de rapiditatea cu care a fost depus proiectul, eliminându-se principiul "primul venit, primul servit".
"Criteriile sunt puse în calculator, iar punctajul iese automat. Aşa este mai nou şi la tinerii întreprinzători, pentru că vreau să evit subiectivismul", a explicat Grapini.Sumele disponibile pentru finanţarea proiectului dedicat femeilor antreprenor se ridică la 500.000 de lei.


DIVIDENDELE ACORDATE ANUL ACESTA DE SOCIETĂŢILE LISTATE PE BURSA DE VALORI BUCUREŞTI SUNT MAI MARI DECÂT DOBÂNZILE LA DEPOZITELE BANCARE

 7,1% este randamentul mediu oferit de dividendele de 3,03 miliarde lei aprobate în acest an din profitul pe anul trecut

Dividendele acordate, în acest an, de companiile de la bursă au un randament mai bun decât în 2012, în raport cu dobânda medie la depozite. 29 de emitenţi au aprobat distribuirea de dividende, un număr similar cu cel de anul trecut, când au fost 28 de emitenţi. Pe listă au apărut mai multe companii cu afaceri mici care nu au mai acordat dividende de mult timp sau deloc, cum este cazul Turism Băile Felix, Turism Marea Neagră, Sinteza Oradea, Socep, Transilvania Construcţii şi fondul STK Emergent, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest.

Faţă de anul trecut, din grupul companiilor care au aprobat dividende lipsesc, anul acesta, câteva societăţi renumite, precum Alro Slatina (ALR), BRD GSG (BRD) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), fie din cauza rezultatelor slabe (BRD a încheiat 2012 cu o pierdere de 332 milioane lei, iar Alro cu o pierdere de 155 milioane lei), fie pe fondul planurilor de investiţii (SIF1).

Anul 2013 este primul în care companiile de la BVB acordă dividende pe IFRS (standarde internaţionale de contabilitate). Şi asta pentru că rezultatele financiare din 2012, cele pe baza cărora s-au aprobat dividendele din 2013, au fost calculate pentru prima dată pe IFRS, după ce în 2011 au fost calculate pe RAS (standarde româneşti de contabilitate). Sunt şi câteva excepţii, cum ar fi SIF-urile, STK Emergent, Fondul Proprietatea şi BVB, care au raportat şi în 2012 pe RAS.

Privind acum prin prisma randamentului oferit de dividende, observăm că, pe medie, acesta s-a redus faţă de anul trecut, de la 7,8%, până la 7,1%. Pe de altă parte, raportându-ne la dobânda medie a depozitelor, randamentele din acest an sunt mai bune decât cele de anul trecut. Asta pentru că dobânda medie la depozitele populaţiei era anul trecut (în martie) la 6,1%, pe când, în acest an, a coborât până la 5,2%, arată datele BNR. Astfel, diferenţa dintre randamentul mediu al dividendelor şi dobânda medie la depozite este, în 2013, de aproape două puncte procentuale, faţă de doar 0,7 puncte procentuale în urmă cu un an.

În topul randamentelor dividendelor conduce detaşat, ca şi anul trecut, SIF Transilvania, cu 23,3%, de peste trei ori mai mare decât randamentul mediu. Podiumul este completat de alte două SIF-uri: SIF Muntenia, cu un randament de 15,4%, şi SIF Moldova, cu 14,3%. Randamente de peste 10% în acest an prezintă şi STK Emergent (13,6%) şi Conted Dorohoi (11,9%). La coada clasamentului randamentelor se situează Oil Terminal (0,52%), Socep (0,94%), Turism Felix (1,66%) şi Electromagnetica (1,79%).

Începând cu data de 2 mai 2013 a intrat în circulaţie noua bancnotă de 5 euro, prima din seria "Europa", ce urmează a fi introdusă începând 2013. 


Noua bancnotă va fi emisă prin intermediul canalelor tradiţionale, respectiv la ghişeele băncilor şi la bancomatele din întreaga zonă euro, începând cu data de 2 mai 2013. Bancnotele de 5 EUR din prima serie vor continua să circule în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat. Data la care acestea vor înceta să mai reprezinte un mijloc legal de plată va fi anunţată cu mult timp în avans. Chiar şi după această dată, bancnotele îşi vor păstra valoarea pe termen nelimitat şi vor putea fi preschimbate la băncile centrale naţionale din zona euro în orice moment.

Denumirea noii serii de bancnote este „Europa”, întrucât unele dintre elementele de siguranţă ale acestora conţin un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele continentului.

Noile bancnote vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, în ordine crescătoare şi începând cu noua bancnotă de 5 EUR. Cupiurile se menţin neschimbate: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR.